Perşembe, Mayıs 24, 2007

DÜŞMANLARIMIZ?!!

Kime sorsanız," düşmanım olmasını istemem" der..Yakın zaman kadar ben de öyle düşünüyordum..Kim ister ki, düşmanı olsun:p Yalnız unutmamalıyız ki,"herşey de bir hayır vardır."

Düşman farsça bir kelime olan, düşt'ten türemiş,kötü, içi kara ve uğursuz anlamlarında olan bir sözcüktür.
Düşmanlar dost kadar insan hayatında önemlidir.Düşman olmasa insanalr günlük hayatlarında daha kararlı,daha dingin,daha sabırlı;kısaca daha güçlü olmayı öğrenemezlerdi.Kendisi için istediğini senin için istemiyorsa;kendisi için istemediği şeyi senini için istiyorsa o düşmandır;Dikkat!!!Zayıf olduğunuz her durumda size zarar vermek için tetikte bekliyor demektir.
İyiliğimizi istemeyen yabancıların düşmanlıklarından başka ;zaman zaman en sevdiklerimizin de düşmanca duygularıyla karşılaşırız.Kırıcı,yok edici edici duygular istediği oyuncağı almadığımız çocuğumuzdan,bencilliğin kuyusundaki karanlıktan yanıbaşında ki sevgili eşini göremeyen kocalarımıza ve ya hanımlarımıza kadar herkesi zaman zaman ele geçirir.Düşmanlıktan fayda sağlamak bilge kişinin başarısıdır.Madem düşmansız olmak mümkün değil,düşmandan fayda sağlamayı bilmeli!...

Düşmanlarımız, dostlarımız gibi iyiliğimizi ve güzelliğimizi istemezler.Açığımızı kollamak için devamlı bizi takip ederler.Öyleyse düşmanlarımız merakla bizi izliyorlar,mutlaka kendi kendimize göz kulak olmamız gerekiyor.Bu dikkatlilik yavaş yavaş erdeme dönüşür.Rekabet ahlaki bir çabadır.

Ahmaklar dostluklarını bozar,oysa sağduyu sahipleri düşmanlıkları bile kazanca çevirmeyi bilir.Çünkü bin dost,bir düşmandan çoktur.Marifet kazanmaktır,kaybetmek değil...

Düşmanlığın en zarar verici yönü eğer dikkat edilirse en kazançlısı haline gelir.

Düşmanın senin tüm adımlarını dikkatle izleyecek şekilde ayarlar kendini;en küçük bir zayıf noktanı kollar hayatının çevresinde pusuda bekler.Gözlerini senden ayırmaz.

Bunun bilinci ile;hareketlerimizin sonuçlarına daha ihtiyatlı ve ölçülü bakmalıyız.Kötülüğün bir özelliğide,hatalı davranıldığında dostlardan çok düşmanlardan utanılmasıdır.Düşmanlarımızın kıskançlığı bizim ihmarkarlığımızı dengeler.Üstelik ahlak bakımından tam bir olgunluğa erişerek düşmanımızı kedere boğar,faydalı bir öç alırız.

Düşmanıma karşı kendimi nasıl savunacağım??
Kendini erdemli kılarak.Konuşmalarında hakkaniyet,sağduyu,nezaket,dürüstlük,davranış ve hareketlerinde doğruluk ve edep göstererek...

Düşman kazanmamak için temel taktik de şudur:
"Hiç kimseye olduğundan ne daha az,ne de fazla değer ver."

Genç Beyin


Umarım; ben de olduğu gibi sizlerde de, yeşil ışık yakan bir bilgi olur:)